PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW I SUSZONYCH ŚLIWEK
Ta pasta pochodzi z przepisu Marty Dymek www.jadlonomia.com. Ja dodałam do pasty jeszcze smażoną cebulę, bo szczególnie jesienią lubię taki dodatek w potrawach. Pasta smakuje świetnie na ciepłych grzankach lub chrupiącym świeżym chlebie. Poniżej podaję przepis Marty wpisując do składników jeszcze wspomnianą cebulę.
SKŁADNIKI:
150 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju
10 suszonych śliwek
½ szklanki gorącej wody
1 mała cebula
¾ łyżeczki wędzonej papryki
¼ łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
szczypta ostrej papryki
szczypta pieprzu
¼ łyżeczki soli
2 łyżki oleju
WYKONANIE:
Cebulę pokroić na drobne kawałki i zeszklić na oleju. Śliwki
włożyć do wrzątku na 5 minut. Do
naczynia, w którym będziemy blendować pastę wkładamy cebulę, pomidory i wszystkie
przyprawy. Na koniec dodajemy odsączone śliwki, nie wylewając wody. Całość miksujemy blenderem. Wodę można dodać
częściowo do pasty, by uzyskać ulubioną konsystencję.
Komentarze
Prześlij komentarz