PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW I SUSZONYCH ŚLIWEK



Ta pasta pochodzi z przepisu Marty Dymek www.jadlonomia.com. Ja dodałam do pasty jeszcze smażoną cebulę, bo szczególnie jesienią lubię taki dodatek w potrawach. Pasta smakuje świetnie na ciepłych grzankach lub chrupiącym świeżym chlebie. Poniżej podaję przepis Marty wpisując do składników jeszcze wspomnianą cebulę.

 

SKŁADNIKI:

150 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju

10 suszonych śliwek

½ szklanki gorącej wody

1 mała cebula

¾ łyżeczki wędzonej papryki

¼ łyżeczki zmielonych ziaren kolendry

szczypta ostrej papryki

szczypta pieprzu

¼ łyżeczki soli

2 łyżki oleju

 

WYKONANIE:

Cebulę pokroić na drobne kawałki i zeszklić na oleju. Śliwki włożyć do wrzątku na 5 minut.  Do naczynia, w którym będziemy blendować pastę wkładamy cebulę, pomidory i wszystkie przyprawy. Na koniec dodajemy odsączone śliwki, nie wylewając wody. Całość miksujemy blenderem. Wodę można dodać częściowo do pasty, by uzyskać ulubioną konsystencję.

 

 

 


 

 

 

 

 


Komentarze