RAZOWE BUŁECZKI SCONES Z RODZYNKAMI
„Skocz do sklepu
naprzeciwko po drożdże” przestało funkcjonować już od dawna w moim domu, a
większe zakupy w sklepach stały się czymś w rodzaju wyprawy, którą należy
odbywać rzadko i dobrze się do niej przygotować. Zdarza się więc, ze brakuje
nam niektórych produktów w kuchni, w tym często drożdży, a że bułki, buły i
bułeczki to dla nas ważny element jadłospisu, to pieczemy coraz częściej
scones. Podstawowe składniki znajda się w każdym domu, mąkę razową, którą tu zastosowałam można także z powodzeniem zastąpić
pszenną i będą nadal pyszne. Scones znikają szybko z talerzy i dobrze się
składa, bo to właśnie zaraz po upieczeniu smakują najlepiej.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
400 g mąki pszennej
100 g mąki razowej
100 g zimnego masła
50 g cukru
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
2/3 szklanki mleka ( szklanka o pojemności 250 ml)
1 duża garść rodzynek
( porcja 12 sztuk)
WYKONANIE:
WYKONANIE:
Mąkę, masło – drobno pokrojone , cukier, sól, proszek do
pieczenia, wrzucić do miski. Mleko i jaja zmieszać razem w oddzielnej misce,
następnie wlewamy płyn do poprzednio wymienionych składników zostawiając około
4 łyżek do posmarowania bułeczek. Wyrabiamy ciasto krótko - do połączenia
składników. Z wyrobionego ciasta robimy
placek wielkości 4 dłoni i wrzucamy na środek rodzynki. Sklejamy placek i przez
chwilę wyrabiamy. Ważne jest aby rodzynki nie były za bardzo widoczne w górnej
warstwie ciasta, by przy pieczeniu nie spiekły się.
Stolnicę obsypujemy grubo mąką, kładziemy na nią ciasto i na
wierzch ciasta sypiemy także trochę mąki, aby nie kleiło się zbytnio do wałka.
Z ciasta o grubości około 1,5 cm
wycinamy szklaną krążki. Smarujemy je przygotowanym wcześniej płynem i
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15-20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz