WIELKANOCNA BABKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI - BARDZO PROSTA
Jest ich wiele – piaskowe, jogurtowe, czekoladowe. Moją ulubiona pozostanie niezmiennie
drożdżowa, bo smaki dzieciństwa nigdy nie są bez znaczenia.. Idę o zakład, że nie tylko ja tak mam. A czy znacie przepis na ciasto drożdżowe, sypane warstwami którego nie
trzeba wyrabiać? O ile dobrze pamiętam spopularyzowany przez Ewę Wachowicz i do
dzisiaj jest obecny w wielu domach. Przepis zmodyfikowałam
dodając zamiast oleju roztopione masło i dodatkowo namoczone w rumie rodzynki.
Ciasto jest maślane, aromatyczne, trochę cięższe od wielu innych drożdżowych, i wychodzi z niego wspaniała babka.
P.S. To przepis na malutką babkę – moja forma to 1,2 l. Jeśli planujecie większą babkę lub kilka, to proporcje odpowiednio
należy zmienić.
SKŁADNIKI:
25 g drożdży
¼ szklanki cukru
75 gram roztopionego masła
1 jajo
¼ szklanki mleka
1 szklanka mąki plus 2 łyżki
szczypta soli
garść rodzynek
2 łyżki rumu
WYKONANIE:
Rodzynki zalewamy rumem i odkładamy na bok. Do miski
kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem – nie mieszamy. Z roztopionego masła, mleka
i jajka robimy mieszkankę i wlewamy ją jako kolejną warstwę, na nią przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli.
Warstw nie mieszamy i tak przygotowane składniki odstawiamy w ciepłe miejsce na
3 godziny. Po tym czasie delikatnie mieszamy ciasto dodajemy rodzynki i rum
który się nie wchłonął. Formę do babki smarujemy grubo masłem i oprószamy mąką.
Wlewamy ciasto i na 1,5 - 2 h odstawiamy
w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
wstawiamy ciasto na ok 35 minut. Po upieczeniu babkę należy wyjąc zaraz z
formy.
Komentarze
Prześlij komentarz