PASZTET PIECZARKOWY Z KASZĄ GRYCZANĄ




W naszej kuchni jest miejsce na mięso, na masło, na słodkie szaleństwa, dania warzywne i owocowe, dania wegańskie. Ma być smacznie i to w zasadzie jedyny klucz do naszej kulinarnej satysfakcji. Nie bez znaczenia są smaki zapamiętane z dzieciństwa czy rodzinne przepisy. Nie wyobrażam sobie kuchni bez tych wspomnień i tradycji. Lubię od czasu do czasu dać się zainspirować czymś nowym i z dużym zainteresowaniem przeglądam kulinarne poczynania w blogosferze. Ten pasztet autorstwa Marty Dymek  www.jadlonomia.com to mój przepis faworyt jeśli chodzi o dania wegańskie. Jest pyszny – aromatyczny, wilgotny, daje się wspaniale rozsmarowywać na chlebie, a podany z warzywami stanowi nawet danie samo w sobie. Nieznacznie go zmodyfikowałam  i z radością przekazuję dalej.







SKŁADNIKI:

500 g pieczarek
1 łyżeczka cukru
1 ząbek czosnku
¾ szklanki uprażonych orzechów laskowych
2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej  ( 2/3 szklanki suchej kaszy daje taką ilość po ugotowaniu)
1 i ½ łyżki  płatków drożdżowych
4-5 łyżek oleju
½ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki suszonego majeranku
¼ łyżeczki ostrej papryki
1 ½ łyżeczki soli
3-4  szczypty pieprzu
olej i bułka tarta do wysmarowania formy

WYKONANIE:

Pieczarki kroimy na ćwiartki i smażymy na oleju na dużej patelni lub  na mniejszej w dwóch turach. Nie należy ich mieszać za często podczas smażenia - mają uzyskać częściowo złoty kolor, mieszane niepotrzebnie będą uduszone. Kiedy grzyby uzyskają  złoty rumieniec – dodajemy cukier i pokrojony czosnek i jeszcze smażymy około minuty. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Pieczarki wrzucamy do miski, dodajemy ugotowaną kasze gryczaną. Orzechy laskowe prażymy na patelni co jakiś czas mieszając, aż zrobią się pachnące i ciepłe – nie należy ich przypalić. W blenderze mielimy je na drobno i dodajemy do pieczarek i kaszy. Do masy dokładamy kolejne składniki – płatki drożdżowe, przyprawy. Wszystko razem mielimy blenderem.  Keksówkę smarujemy olejem, oprószamy bułką tartą i wkładamy masę do formy.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 45 minut. Po upieczeniu pasztet wyjmujemy i studzimy. Kroimy  po ostudzeniu.



Komentarze