ZAPIEKANKA PASTERSKA PO POLSKU - MIĘSO I ZIEMNIAKI INACZEJ
Kiedyś podczas studenckich wakacji pracowałam jako au pair w
Londynie. W tym niezwykłym mieście skosztować można było dań dosłownie z każdego ziemskiego zakątka, a ja z największą radością jadłam przede wszystkim dania
kuchni angielskiej: pięknie wysmażone fish and chips, wysoko wyrośnięte scones z
rodzynkami, fasolkę z kiełbaskami do śniadania czy właśnie sheperd’s pie czyli zapiekankę
pasterską. Czy kuchnia angielska jest
nudna? Moim zdaniem wręcz przeciwnie - powstawała w czasach ograniczeń i racjonowania żywności w Anglii w I połowie
XX wieku i na swój sposób okazała się być kreatywną. Dla osób które lubią połączenie ziemniaków i mięsa
to wręcz kuchnia idealna. Zapiekanka pasterska, o której dzisiaj piszę ma wiele zalet,
jest bardzo prosta w przygotowaniu, sycąca oraz bardzo bardzo smaczna. Przepis,
który Wam podaję różni się od oryginalnego, powstaje przecież w wyjątkowych
warunkach.
SKŁADNIKI:
/Porcja dla 5-6 osób/
2 kg ziemniaków
½ kg mięsa mielonego
1 puszka pomidorów w kawałkach
½ puszki groszku zielonego
3 liście laurowe
2 ząbki czosnku
75 g masła
2/3 szklanki mleka
100 g sera zółtego np. gouda
sól
pieprz czarny mielony
papryka słodka w proszku
WYKONANIE:
W tym czasie obrane ziemniaki
gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut ( jeśli są pokrojone), aż będą się rozpadały.
Następnie odcedzamy ziemniaki, dodajemy mleko i masło i ubijamy całość tłuczkiem
na gładkie pure.
Mielone mięso, wszystkie pomidory z puszki i liście laurowe oraz
posiekany czosnek wkładamy do garnka . Gotujemy całość około ½ h co jakiś czas mieszając,
na koniec dodajemy 1 łyżeczkę soli, szczyptę lub dwie pieprzu i ¼ łyżeczki papryki
w proszku. Mięso odcedzamy nad naczyniem zostawiając 4-5 łyżek wywaru. Do mięsa dodajemy odcedzony groszek – ½ puszki, i pozostawiony wywar, aby mięso nie było zbyt
suche.
Na wysmarowanej tłuszczem blasze kładziemy połowę pure, następnie
całe mięso, kolejną porcję pure, a na to pokrojony w plasterki żółty ser. Piekarnik
nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy zapiekankę na ½ h.
Zapiekanka smakuje świetnie w towarzystwie gotowanej
marchewki.
Komentarze
Prześlij komentarz