WYŚMIENITE I PROSTE PIEROGI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ KISZONĄ


Pierogi wigilijne to nie lada przysmak. Sposobów na ciasto, farsz, i samo  lepienie jest wiele. Ja lubię, kiedy jest w nich dużo pieczarek i tylko trochę kapusty. Można taki pieróg wrzucić do barszczu jeśli nie jest za duży lub podać kilka jako przystawkę. U niektórych pierogi będą daniem głównym.
Przepis, którym się z Wami dzielę należy do tych naprawdę prostych. Ciasto jest elastyczne i smaczne. Farsz także należy do tych bardzo łatwych i smakowitych.




CIASTO:

30 dkg mąki
1 żółtko
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju
1/2 szklanki  (szklanka 250 ml) wrzącej wody.

FARSZ:

50 dkg pieczarek
1 duża garść kapusty kiszonej
1 średnia cebula
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 białko
¼ łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu
3-4 łyżki oleju do smażenia



WYKONANIE:

Farsz: cebulę kroimy drobno  i  smażymy na oleju aż się zeszkli. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, umyte, starte na grubych oczkach pieczarki ( nie trzeba ich obierać)., mieszamy przez kilka minut i dodajemy kapustę kiszoną. Smażymy wszystko około 10 minut , dodając białko jaja, sól i pieprz, raz co raz mieszając. Na koniec wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe.

Ciasto: wszystkie składniki na ciasto poza wodą mieszamy w misce, a wodę na koniec dodajemy partiami zagniatając ciasto. Gotowe odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką.

Lepienie pierogów i gotowanie: Wałkujemy ciasto bardzo cienko, wykrawamy koła, lekko je rozciągany, nakładamy farsz , składamy na pół by zlepić pieróg. Poniżej znajdziecie krótki film z instrukcją, jak zrobić to szybko i estetycznie.

Pierogi wrzucamy partiami do gotującej się wody z dodatkiem 1 łyżeczki oleju. Czekamy aż wypłyną i gotujemy jeszcze kilka sekund.


Komentarze