IMBIROWA BRUKSELKA Z ORZECHAMI
W mojej kuchni do egzotycznych
smaków ciągnie mnie rzadko, jednak to
szybkie i pyszne danie skradło moje serce i moje podniebienie. Połączenie
brukselki, orzechów i kilku egzotycznych acz łatwo dostępnych składników jest niesamowite.
Danie świetnie nada się na obiad i na kolację. Zjedzą je weganie, wegetarianie
i smakosze mięsa. Serdecznie polecam.
Inspiracją do tego przepisu był pomysł niezrównanej Marty z bloga jadlonomia.
SKŁADNIKI:
Inspiracją do tego przepisu był pomysł niezrównanej Marty z bloga jadlonomia.
SKŁADNIKI:
1/2 kg brukselki
2 -3 garście orzechów włoskich lub nerkowca
imbir świeży - 2cm
sok z 1/2 limonki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu łagodnego w smaku
2 szczypty ostrej papryki
1 ząbek czosnku
WYKONANIE:
WYKONANIE:
Brukselkę przebieramy, małe zostawiamy,
większe dzielimy nożem na pół. Do osolonego wrzątku wrzucamy warzywo i gotujemy
ok 7-9 minut od momentu kiedy brukselki zaczynać wrzeć. Ugotowane oblewamy
zimną wodą. Imbir i czosnek kroimy bardzo drobno. Można zetrzeć na tarce. Sos
sojowy, miód, sok z limonki i paprykę mieszamy i dodajemy imbir i czosnek. Na
suchej patelni prażymy orzechy przez ok 1- 2 minuty ciągle mieszając. Dorzucamy
odcedzone brukselki. Mieszamy przez 1 minutę, dodajemy sos i mieszamy jeszcze
przez chwilę.
Komentarze
Prześlij komentarz