IMBIROWA BRUKSELKA Z ORZECHAMI






W mojej kuchni do egzotycznych smaków ciągnie  mnie rzadko, jednak to szybkie i pyszne danie skradło moje serce i moje podniebienie. Połączenie brukselki, orzechów i kilku egzotycznych acz łatwo dostępnych składników jest niesamowite. Danie świetnie nada się na obiad i na kolację. Zjedzą je weganie, wegetarianie i smakosze mięsa. Serdecznie polecam. 

Inspiracją do tego przepisu był pomysł niezrównanej Marty z bloga jadlonomia.

SKŁADNIKI:
1/2 kg brukselki
 2 -3 garście orzechów włoskich lub nerkowca
imbir świeży - 2cm
 sok z 1/2 limonki
 1 łyżka sosu sojowego
 1 łyżka miodu łagodnego w smaku
 2 szczypty ostrej papryki
 1 ząbek czosnku

WYKONANIE:
 Brukselkę przebieramy, małe zostawiamy, większe dzielimy nożem na pół. Do osolonego wrzątku wrzucamy warzywo i gotujemy ok 7-9 minut od momentu kiedy brukselki zaczynać wrzeć. Ugotowane oblewamy zimną wodą. Imbir i czosnek kroimy bardzo drobno. Można zetrzeć na tarce. Sos sojowy, miód, sok z limonki i paprykę mieszamy i dodajemy imbir i czosnek. Na suchej patelni prażymy orzechy przez ok 1- 2 minuty ciągle mieszając. Dorzucamy odcedzone brukselki. Mieszamy przez 1 minutę, dodajemy sos i mieszamy jeszcze przez chwilę.

Komentarze