BAJKOWE PIERNICZKI, ŁATWE I SZYBKIE W PRZYGOTOWANIU
Jesienne i
zimowe wieczory często spędzamy w kuchni. To powstają nasze różne pomysły, toczą
się rozmowy, tworzą eksperymenty. I choć to moje królestwo, to cała rodzina
czuje się w tym miejscu wyjątkowo dobrze, bo każdy wnosi tu coś od siebie. Panować tu potrafi niezły rozgardiasz, za to jego efekty.... bywają zaskakujące i …słodkie. Witajcie
w naszej bajce.
SKŁADNIKI:
100 g roztopionego i przestudzonego masła
2 jajka
5 łyżek łagodnego w smaku miodu
400 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej razowej
7-8 łyżek cukru pudru
7-8 łyżek cukru pudru
1 łyżka kakao
1 łyżka dobrej przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
WYKONANIE:
WYKONANIE:
Składniki mokre łączymy ze sobą i mieszamy. Składniki
suche dodajemy do siebie, mieszamy i łączymy z mokrymi. Ciasto ugniatamy, jeśli jest bardzo luźne, można dosypać trochę mąki pszennej.Wstawiamy całość do lodówki na około 1/2h. Na dobrze posypanej mąką stolnicy wałkujemy
ciasto na grubość ok 4mm i wykrawamy z ciasta ulubione kształty. Pieczemy ok
8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz