LEKKIE BLINY DROŻDŻOWE CZYLI SPOSÓB NA PYSZNY LUNCH LUB ŚWIETNE ŚNIADANIE
Można je podać na słodko, a także wytrawnie. Zależy to od pory dnia, czasami nastroju, albo zawartości lodówki. Są bardzo puszyste, miękkie
dzięki krupczatce i delikatne. Nawet wybredne niejadki kiwać będą z uznaniem
głowami i mlaskać kiedy je usmażycie, a talerze opróżnią się szybciej niż się spodziewacie. / porcja na około 15 sztuk/
SKŁADNIKI:
25 g drożdży
1 łyżka cukru
1 i 1/3 szklanki mąki krupczatki
3 płaskie łyżki mąki krupczatki ( dodatkowo)
1 szklanka lekko ciepłego mleka ( szklana 250 ml)
2 jajka
1 łyżka roztopionego masła
szczypta soli
olej do smażenia
WYKONANIE:
Drożdże pokruszone zasypujemy cukrem, 3 łyżkami mąki i
dodajemy 1/5 szklanki mleka ( 4/5 zostawiamy na później). Mieszamy wszystkie
składniki i odstawiamy taki zaczyn
przykryty czystą ścierką w ciepłe miejsce na ½ h. Kiedy zaczyn już jest ładnie wyrośnięty, dodajemy mąkę ( 1 i
1/3 szklanki) i sól. Wszystko mieszamy.
Dodajemy resztę mleka, jaja i masło. Wszystko razem znowu mieszamy, bardzo
dokładnie. Cisto ma mieć lekko lejąca się konsystencję. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Na rozgrzany olej kładziemy po wyrośnięciu ciasto łyżką i smażymy bliny z obu stron.
Komentarze
Prześlij komentarz