MAKARON Z OLIWĄ, CZOSNKIEM I PARMEZANEM
Gdy nie mam czasu, albo zwyczajnie nastroju - robię taki właśnie szybki obiad w 15 minut. Wystarczą tylko cztery składniki, które zawsze mam wśród zasobów i wierzcie mi – nie raz poratowały mnie w kryzysowej
sytuacji. Trzy z nich na pewno macie w swojej szafce – makaron, oliwa, czosnek,
a czwarty - to parmezan lub grana padano. Mam w zamrażarce schowaną bryłę pysznego,
twardego i aromatycznego sera na czarna godzinę i polecam Wam serdecznie takie rozwiązanie – przyda się Wam na pewno.
SKŁADNIKI:
/porcja dla 2-3 osób/
½ paczki makaronu penne lub innego
6-7 łyżek dobrej oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
parmezan lub grana padano do posypania
WYKONANIE:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Oliwę
rozgrzewamy na patelni i wrzucamy do niej pokrojony w plastry czosnek. Kiedy
zapach czosnku już jest wyczuwalny /to ważne żeby czosnek się nie spiekł nadmiernie
lub nie spalił się / dorzucamy ugotowany makaron i wyłączamy palnik. Danie na talerzu posypujemy serem,
dodatkowo można garścią pietruszki – bardzo dobrze się komponuje z tym daniem.
Komentarze
Prześlij komentarz