MAKARON Z OLIWĄ, CZOSNKIEM I PARMEZANEM





Gdy nie mam czasu, albo zwyczajnie nastroju -  robię taki właśnie szybki obiad w 15 minut.  Wystarczą tylko cztery  składniki, które zawsze mam wśród zasobów  i wierzcie mi – nie raz poratowały mnie w kryzysowej sytuacji. Trzy z nich na pewno macie w swojej szafce – makaron, oliwa, czosnek, a czwarty  - to parmezan lub grana padano.  Mam w zamrażarce schowaną bryłę pysznego, twardego i aromatycznego sera na czarna godzinę  i polecam Wam serdecznie takie rozwiązanie – przyda się Wam na pewno.



SKŁADNIKI:
/porcja dla 2-3 osób/

½ paczki makaronu penne lub innego
6-7 łyżek dobrej oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
parmezan lub grana padano do posypania

WYKONANIE:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Oliwę rozgrzewamy na patelni i wrzucamy do niej pokrojony w plastry czosnek. Kiedy zapach czosnku już jest wyczuwalny /to ważne żeby czosnek się nie spiekł nadmiernie lub nie spalił się / dorzucamy ugotowany makaron i wyłączamy palnik. Danie na talerzu posypujemy serem, dodatkowo można garścią pietruszki – bardzo dobrze się komponuje z tym daniem.


Komentarze