KOMPOT Z POKRZYWY, RABARBARU I TRUSKAWEK





A co powiecie na taki oryginalny kompot?  Lekko kwaśmy i aromatyczny. Pokrzywa jest niezmiernie zdrowa, nic nie kosztuje, a kompot jest przepyszny.  Sprawdzone internetowe źródła donoszą, że jest dobroczynna dla włosów, paznokci, naszych stawów i nie tylko. Jej smak odpowiada rzeczywiście tylko niektórym, ale połączony z owocami i liśćmi laurowymi jest zamaskowany i przebija się tylko nieznacznie dodając kompotowi niebywałego smaku  i charakteru. Majowe poranki to najlepszy czas na zbiory pokrzyw. Wykorzystajcie to.







SKŁADNIKI:

1,5 wody
1 długa lub dwie mniejsze laski rabarbaru
3 - 4  liście laurowe
5-6 truskawek
duża garść pokrzywy - najlepiej z czubków roślin

WYKONANIE:

Do wrzącej wody wrzucamy rabarbar - nie musi być obrany, liście laurowe i umyte truskawki. Wszystko razem gotujemy 5-10 minut aż owoce staną się miękkie. Wyłączamy wywar i dorzucamy na koniec opłukane pokrzywy. zostawiamy kompot do wystygnięcia.

Komentarze