ROGALE KRUCHO-DROŻDŻOWE TRAFIONE ZATOPIONE
Ten przepis przyniosła kiedyś do
domu moja mama i rogaliki zrobiły szybko u nas dużą „karierę”. Przepis znalazł
się też na stałe w zeszycie mojej cioci i dzięki temu kolejne pokolenia z niego
korzystają. Bo jak mają tych rogalików nie kochać dzieci, skoro ciasto przed
rozwałkowaniem leżakować musi..... zatopione w wodzie, aby po pewnym czasie móc
podnieść się na jej powierzchnię? I jeszcze do tego zawijanie ciasta w rogale….
A przede wszystkim ich niezapomniana
krucho - drożdżowa konsystencja, łatwość wykonania oraz wspaniały smak są dla
nas wielką frajdą od ponad trzydziestu już lat. Koniecznie wypróbujcie - będzie
dużo dobrej zabawy na lata. /porcja na dwie duże blachy/
SKŁADNIKI:
20 g świeżych drożdży
200 gram masła
2 łyżki cukru
3 szklanki mąki
4 łyżki śmietany
1 jajko
twarda konfitura do nadziewania
WYKONANIE:
Wszystkie składniki poza konfiturą
dokładnie razem zagniatamy i tworzymy z nich kulę. Owijamy kulę czystą
ściereczką i wkładamy na dno dużego garnka lub miski napełnionej letnią wodą.
Kiedy ciasto podniesie się ponad dno ( po 30- 40 minutach) wykładamy je na
stolnicę obsypaną mąką. Zagniatamy ciasto tak, aby było gładkie i nie kleiło
się do rąk. Dzielimy je na ok 5 części i z każdej z nich formujemy kulę, którą
wałkujemy tak, aby otrzymać okrąg. Okrąg dzielimy na trójkąty - patrz zdjęcie,
napełniamy konfiturą i zawijamy rogaliki. ( Tak jak na zdjęciu). Układamy na 1
porcję na blasze ( druga w tym czasie czeka przykryta ściereczką) i pieczemy
około 30 minut w temp 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz