POKRZYWA NA ŚNIADANIE




Do skosztowania pokrzywy skusiło mnie kilka rzeczy : niekończąca się ilość prozdrowotnych jej właściwości i ciekawość nowego smaku. Dodatkowo przy kuchni, którą staram się uczynić zdrową, właściwą i rozsądną cenowo, dużą role gra dostępność pokrzywy o tej porze roku i jej koszt.... Pokrzywa nic nie kosztuje. Mieszkam w dużym mieście, ale mam na szczęście za oknem ogromny las, gdzie zasoby pokrzywy są prawie wszędzie.  Niejedna/niejeden z Was ma z pewnością w okolicy bliższej lub dalszej miejsce, choćby park gdzie można pokrzywy  znaleźć. Bardzo Wam polecam taki spacer wraz ze zbieraniem, tak samo jak śniadanie z przepisu poniżej.  ( porcja dla 2-3 osób  )



SKŁADNIKI:
1 garść pokrzywy
150 g  dobrego tłustego sera
1 łyżka śmietany
sól do smaku
czarnuszka do posypania

WYKONANIE:
Najlepsze listki to te z czubków rośliny ,  zebrane przed okresem kiedy pokrzywa zakwitła – kwiecień i maj. Garść listków płuczemy i zalewamy gorącą woda na kilka minut. Odcedzamy liście i osuszamy ręcznikiem. Sam napar warto zostawić do wypicia. Pokrzywę drobno kroimy i dodajemy do sera rozgniecionego ze śmietaną. Doprawiamy sola  i ewentualnie czarnuszką na koniec.



Komentarze