POKRZYWA NA ŚNIADANIE
Do skosztowania pokrzywy skusiło mnie kilka rzeczy :
niekończąca się ilość prozdrowotnych jej właściwości i ciekawość nowego smaku. Dodatkowo przy kuchni, którą staram się uczynić zdrową, właściwą i rozsądną cenowo, dużą role gra dostępność pokrzywy o tej porze
roku i jej koszt.... Pokrzywa nic nie kosztuje. Mieszkam
w dużym mieście, ale mam na szczęście za oknem ogromny las, gdzie zasoby
pokrzywy są prawie wszędzie. Niejedna/niejeden z Was ma z pewnością w
okolicy bliższej lub dalszej miejsce, choćby park gdzie można pokrzywy znaleźć. Bardzo Wam polecam taki spacer wraz ze zbieraniem, tak samo jak śniadanie z przepisu poniżej. ( porcja dla 2-3 osób )
SKŁADNIKI:
1 garść pokrzywy
150 g dobrego tłustego
sera
1 łyżka śmietany
sól do smaku
czarnuszka do posypania
WYKONANIE:
Najlepsze listki to te z czubków rośliny , zebrane przed okresem kiedy pokrzywa zakwitła –
kwiecień i maj. Garść listków płuczemy i zalewamy gorącą woda na kilka minut.
Odcedzamy liście i osuszamy ręcznikiem. Sam napar warto zostawić do wypicia. Pokrzywę
drobno kroimy i dodajemy do sera rozgniecionego ze śmietaną. Doprawiamy sola i ewentualnie czarnuszką na koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz