DOSKONAŁY SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE
Sernik pojawia się u nas przede wszystkim od święta. Nawet jeśli
tradycja mówi o mazurkach czy piernikach w zależności od pory roku, to ciastem
o którym myślimy zawsze w pierwszej kolejności jest on, a do reszty deserów staram się już na etapie przygotowań podchodzić rozsądnie. Nie szczędzimy przy serniku na składnikach - jest zawsze najlepszy ser i aż 10 jaj! Ten sprawdzony od dawien dawna przepis polecam Wam serdecznie – nie zawodzi nigdy.
SKŁADNIKI:
kruchy spód:
300 g mąki
3 żółtka
200 gram masła
½ szklanki cukru pudru
szczypta soli
masa serowa:
1 kg dobrego zmielonego dwukrotnie sera ( polecam wiaderko Piątnica
lub Wieluń )
7 jaj
1 szklana cukru pudru
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka likieru pomarańczowego
WYKONANIE:
Spód: Wszystkie składniki łączymy na stolnicy ugniatając
mocno aż powstanie jednolita masa. Ciasto owijamy w folię lub wkładamy do pojemnika i chowamy
do lodówki na 1 h. Po tym czasie układamy je na blasze tworząc cienki spód – można zetrzeć
ciasto też na tarce i przyklepać dłonią. Część ciasta można zostawić i utworzyć
cienkie paski na udekorowanie góry sernika. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Masa serowa: Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Do masy dodajemy partiami zmielony ser cały
czas miksując. Następnie dodajemy kaszę, mąkę ziemniaczaną i likier miksując jeszcze wszystko przez chwilę. Białka ubijamy, łączymy delikatnie z płynnym ciastem.Wlewamy
masę serową na kruchy upieczony spód. Opcjonalnie na wierzchu układamy cienkie paski kruchego ciasta.
Wszystko wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 175 stopni na ok 60 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz