DOSKONAŁY SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE


Sernik pojawia się u nas  przede wszystkim od święta. Nawet jeśli tradycja mówi o mazurkach czy piernikach w zależności od pory roku, to ciastem o którym myślimy zawsze w pierwszej kolejności jest on, a do reszty deserów staram się już na etapie przygotowań podchodzić rozsądnie.  Nie szczędzimy przy serniku na składnikach  -  jest zawsze najlepszy  ser i aż 10 jaj! Ten sprawdzony od dawien dawna przepis polecam Wam serdecznie – nie zawodzi nigdy.




SKŁADNIKI:

kruchy spód:
300 g mąki
3 żółtka
200 gram masła
½ szklanki cukru pudru
szczypta soli

masa serowa:
1 kg dobrego zmielonego dwukrotnie sera ( polecam wiaderko Piątnica lub Wieluń )
7 jaj
1 szklana  cukru pudru
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka likieru pomarańczowego


WYKONANIE:
Spód: Wszystkie składniki łączymy na stolnicy ugniatając mocno aż powstanie jednolita masa. Ciasto owijamy w folię  lub wkładamy do pojemnika  i chowamy do lodówki na 1 h. Po tym czasie układamy je na blasze tworząc cienki spód – można zetrzeć ciasto też na tarce i przyklepać dłonią. Część ciasta można zostawić i utworzyć cienkie paski na udekorowanie góry sernika. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Masa serowa: Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodajemy partiami zmielony  ser cały czas miksując. Następnie dodajemy kaszę, mąkę ziemniaczaną i likier  miksując jeszcze wszystko przez chwilę. Białka ubijamy, łączymy delikatnie z płynnym ciastem.Wlewamy masę serową na kruchy upieczony spód. Opcjonalnie na wierzchu układamy cienkie paski kruchego ciasta.  Wszystko wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok 60 minut.




Komentarze