DAKTYLOWE BATONY Z ORZECHAMI, MOCNO CZEKOLADOWE
Jeśli szukacie przepisu na pyszną, treściwą i wartościową przekąskę
– to dobrze trafiliście. Te fantastyczne
batony sprawdzą się świetnie jako dostawcy dobrej energii na wędrówce, na
rowerowej wycieczce, a także jako doskonała i zdrowa "przegryzka" w biurze czy szkole. Połączenie
daktyli i kakao to znany ostatnio duet, a dodatki do tego bywają różne - tutaj można rzeczywiście zaszaleć. Ja
najbardziej lubię proste połączenie z orzechami ziemnymi i masłem orzechowym. Spróbujcie takiej wersji - gorąco Was namawiam.
SKŁADNIKI:
400 g daktyli bez pestek
120 g łuskanych orzechów ziemnych ( bez soli)
2 kopiaste łyżki masła orzechowego ( najlepiej bez dodatku
soli i cukru)
3 łyżki kakao
2 szczypty soli
WYKONANIE:
Daktyle moczymy około 10 minut w cieplej wodzie. Po tym czasie
osuszamy je dokładnie ręcznikiem i kroimy na drobne kawałki. Orzechy należy zmielić
za pomocą blendera na drobne kawałki. Wszystkie składniki łączymy w misce, mieszamy łyżką, a potem
zagniatamy silnie rękami pilnując żeby rozdrobnić jak najmocniej daktyle. Gotową masę układamy na blaszce wyłożonej papierem
i wkładamy do lodówki na około 2h. Po wyjęciu kroimy w paski.
Komentarze
Prześlij komentarz