DAKTYLOWE BATONY Z ORZECHAMI, MOCNO CZEKOLADOWE





Jeśli szukacie przepisu na pyszną, treściwą i wartościową przekąskę – to dobrze trafiliście.  Te fantastyczne batony sprawdzą się świetnie jako dostawcy dobrej energii na wędrówce, na rowerowej wycieczce, a także jako doskonała  i zdrowa "przegryzka"  w biurze czy szkole. Połączenie daktyli i kakao to znany ostatnio duet, a dodatki do tego bywają różne - tutaj można rzeczywiście zaszaleć. Ja najbardziej lubię proste połączenie z orzechami ziemnymi i masłem orzechowym. Spróbujcie takiej wersji - gorąco Was namawiam.




SKŁADNIKI:

400 g daktyli bez pestek
120 g łuskanych orzechów ziemnych ( bez soli)
2 kopiaste łyżki masła orzechowego ( najlepiej bez dodatku soli i cukru)
3 łyżki kakao
2 szczypty soli

WYKONANIE:

Daktyle moczymy około 10 minut w cieplej wodzie. Po tym czasie osuszamy je dokładnie ręcznikiem i kroimy na drobne kawałki. Orzechy należy zmielić za pomocą blendera na drobne kawałki.  Wszystkie składniki  łączymy w misce, mieszamy łyżką, a potem zagniatamy silnie rękami pilnując żeby rozdrobnić jak najmocniej daktyle.  Gotową masę układamy na blaszce wyłożonej papierem i wkładamy do lodówki na około 2h. Po wyjęciu kroimy w paski.  








Komentarze