WEGETARIAŃSKA ZAPIEKANKA GRYCZANA Z SOSEM PIECZARKOWYM







Dania kuchni regionalnej są szczególnie bliskie mojemu sercu. Podczas podróży  - tych bliskich i tych dalekich  smakowanie lokalnych specjałów jest dla mnie taką samą radosną przygodą jak poznawanie atrakcji przyrodniczych  i zabytków danego miejsca.
Przepis na tę zapiekankę, który bardzo polecam, pochodzi z Roztocza i jest to moja interpretacja dania o nazwie piróg biłgorajski  (znany też jako gryczak). Połączenie kaszy gryczanej, ziemniaków i białego sera jest bardzo udane, składniki niedrogie,  a całe danie niezwykle proste w przygotowaniu. Spróbujcie sami. /porcja dla 4-5 osób/



SKŁADNIKI ZAPIEKANKI:

200 g kaszy gryczanej suchej
500 g ziemniaków
300 g sera białego półtłustego
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki masła
2 jajka
1 łyżeczka soli
3 szczypty pieprzu czarnego

SKŁADNIKI SOSU:

300 g pieczarek
½ średniej cebuli
4 łyżki masła
3-4  łyżki śmietany 18 %
2 szczypty soli
1 szczypta pieprzu

WYKONANIE:
Zapiekanka: ugotowaną kaszę wrzucamy do dużej miski. Obrane i ugotowane ziemniaki rozgniatamy mocno widelcem i dodajemy do kaszy. Ser biały  rozgniatam silenie, łączymy go  z kaszą i ziemniakami. Dodajemy do masy resztę składników: śmietanę, jaja, masło i przyprawy. Łączymy wszystko ugniatając rękami. Podłużną formę wykładamy papierem i przekładamy do niej masę.  Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy formę i pieczemy zapiekankę przez 1 godzinę.
Sos: Pieczarki kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Cebulę szatkujemy jak najdrobniej i smażymy na roztopionym maśle. Kiedy cebula będzie już zeszklona dodajemy pieczarki. Smażymy wszystko razem około 5-10 minut mieszając co jakiś czas. Kiedy grzyby będą już miały szaro-brązowy kolor i będą nadal jędrne  będzie to oznaczać, że są już gotowe. Wyłączamy gaz, dodajemy  przyprawy i  śmietanę.
 Sos pieczarkowy jest świetnym dodatkiem zarówno do dań mięsnych jak i wegetariańskich.



Komentarze