PLACEK Z JABŁKAMI DLA NIESPODZIEWANYCH GOŚCI
Wygląda jak tarta, ale to najprawdziwszy na świecie miękki
placek. Jest ekspresowy w wykonaniu. Od lat piekę go, kiedy mam niewiele czasu
na przygotowanie czegoś, co będzie na pewno smaczne, ale i mało pracochłonne. Potrzebne składniki
na pewno macie w lodówce, a o kwaśnych jabłkach warto pamiętać podczas owocowych zakupów,
bo te w wypiekach zawsze najlepiej smakują.
SKŁADNIKI:
1 szklanka (250 ml) mąki tortowej, ewentualnie szymanowskiej
1/3 szklanki cukru plus dodatkowe 2 łyżki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 kostki /100g/ stopionego i przestudzonego masła
1/2 kostki /100g/ stopionego i przestudzonego masła
1/3 szklanki mleka
2 kwaśne średnie jabłka /koniecznie reneta lub bojken/
1 płaska łyżeczka
cynamonu
bułka tarta do obsypania formy
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plastry, mieszamy z cynamonem i dwiema łyżkami cukru. Odstawiamy owoce na
bok. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pozostałe składniki dodajemy do miski wszystkie razem i mieszamy
energicznie całość do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Blachę smarujemy
masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy do tak przygotowanego naczynia ,
powinno ładnie się na nim rozlać, ewentualnie można je lekko rozprowadzić po
powierzchni. Jabłka układamy na wierzchu w ładny wzór, wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok 35 minut.
Mniam😊
OdpowiedzUsuń