PIEROGI LENIWE W WERSJI WYTRAWNEJ I SŁODKIEJ
Pierogi leniwe najczęściej jedliśmy na słodko. Ja jednak zdecydowanie
preferuję obiady, które mniej przypominają deser, więc chciałam to danie trochę zmodyfikować.
Ugotowałam pierogi według klasycznego przepisu, który mam od dawna. Część z
nich podałam jak zawsze ze śmietaną lub masłem oraz cukrem,
a swoje wyłowione z garnka pierogi posypałam czarnuszką, kładąc na talerzu
kleks śmietany, dodając surówkę z marchewki i kilka pieczarek uduszonych w śmietanie.
Danie wyszło wspaniale, a przy stole każdy dostał to co lubi.
SKŁADNIKI:
400 gram sera białego półtłustego dobrze rozgniecionego
widelcem
2 żółtka
100 gram mąki
/ 3 porcje/
WYKONANIE:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dobrze zagniatamy. Dzielimy ciasto na trzy
części i z każdej z nich formujemy rulon o długości ok 30 cm. Lekko go spłaszczamy
i kroimy na małe kawałki (patrz zdjęcie). Wrzucamy pierogi do wrzącej osolonej
wody i czekamy aż wypłyną na powierzchnię – dzieje się to bardzo szybko.
Wyjmujemy gotowe z garnka łyżką cedzakową. Podajemy na słodko – ze śmietaną/masłem i cukrem
lub w wersji wytrawnej z czarnuszka i surówką.
Komentarze
Prześlij komentarz