PIEROGI LENIWE W WERSJI WYTRAWNEJ I SŁODKIEJ




Pierogi leniwe najczęściej jedliśmy na słodko. Ja jednak zdecydowanie preferuję obiady, które mniej przypominają deser, więc  chciałam to danie trochę zmodyfikować. Ugotowałam pierogi według klasycznego przepisu, który mam od dawna. Część z nich podałam jak zawsze ze  śmietaną lub masłem oraz cukrem, a swoje wyłowione z garnka pierogi posypałam czarnuszką, kładąc na talerzu kleks śmietany, dodając surówkę z marchewki i kilka pieczarek uduszonych w śmietanie.  Danie wyszło wspaniale, a przy stole  każdy dostał to co lubi.



SKŁADNIKI:

400 gram sera białego półtłustego dobrze rozgniecionego widelcem
2 żółtka
100 gram mąki
/ 3 porcje/


WYKONANIE:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dobrze zagniatamy. Dzielimy ciasto na trzy części i z każdej z nich formujemy rulon o długości ok 30 cm. Lekko go spłaszczamy i kroimy na małe kawałki (patrz zdjęcie). Wrzucamy pierogi do wrzącej osolonej wody i czekamy aż wypłyną na powierzchnię – dzieje się to bardzo szybko. Wyjmujemy gotowe z garnka łyżką cedzakową. Podajemy na słodko – ze śmietaną/masłem i cukrem lub w wersji wytrawnej z czarnuszka i surówką.







Komentarze