OWSIANO - KOKOSOWE CIASTKA
Płatki owsiane mogę odmieniać przez wszystkie
przypadki, bo uwielbiamy je zjadać w domowych wypiekach. Ten przepis lubimy
szczególnie, bo akurat te ciasteczka można moczyć w herbacie przy podwieczorku lub pokruszyć do jogurtu przy
wspólnym śniadaniu, choć sposobów na ich spożywanie jest zapewne jeszcze
więcej.
SKŁADNIKI:
85 gram płatków owsianych
85 gram wiórków kokosowych
70 gram cukru pudru
100 gram maki pszennej
100 gram roztopionego masła
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Do miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki, cukier
puder i mąkę. Roztopione i przestudzone masło
mieszamy z jajkiem. Proszek do pieczenia rozrabiamy w dwóch łyżkach w dwóch
łyżkach gorącej wody – dolewamy do garnuszka z masłem i jajkiem. Wszystkie
składniki suche oraz mokre łączymy i
wyrabiamy do ich połączenia.
Formujemy z ciasta kulki wielkości moreli i spłaszczamy każdą, zachowując odstępy między
ciastkami. Pieczemy je około 15 minut w
temp 180 stopni aż uzyskają złocisty kolor.
*Pomysł
na ciastka inspirowany przepisem na anzac buiscuits z bloga
mojewypieki.com
Komentarze
Prześlij komentarz