KREMOWA ZUPA JARZYNOWA
Jarzynowy krem to mój kolejny tajemny sposób przemycania na stół warzyw. Tym razem pietruszki, selera i pora - te nie cieszą się u nas dużą popularnością. Zmiksowana zupa jarzynowa z grzankami zamienia jednak się w tzw „pyszną zupkę z chrupkami”, a „poproszę o dokładkę mamo” powoduje, że mam ochotę robić tylko zupy kremy i miksować wszystkie możliwe warzywa z bazaru, które ostatnio kupiłam.
SKŁADNIKI:
2 średnie pory
2 średnie pietruszki
1/4 dużego selera
2 duże marchewki
3 ziemniaki
1 cukinia
1 duża cebula
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 szklanki śmietany
5 łyżek oleju
1/2 łyżeczki soli , pieprz i słodka papryka do smaku
grzanki/groszek ptysiowy
/porcja dla 4-5 osób/
WYKONANIE:
Na rozgrzanym oleju w garnku smażymy cebulę aż się zeszkli dodając liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy cebula już będzie odpowiednia dorzucamy poszatkowane pory i zalewamy wrzątkiem całość, tak aby pory wystawały ponad powierzchnię wody. Dusimy wszystko ok 5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę, seler i wszystko zalewamy wrzątkiem, tak aby warzywa wystawały lekko ponad powierzchnię wody - gotujemy całość 1/2 h. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i cukinię (wszystko obrane i pokrojone w kostkę) - gotujemy około 15-20 minut - warzywa powinne być bardzo miękkie. Po tym czasie wyjmujemy z zupy liście laurowe i ziele angielskie i wszystko miksujemy blenderem, dodajemy śmietanę , przyprawy i gotowe!!!
P.S. Lubię dodać do każdego talerza kilka kropel oleju lnianego
Komentarze
Prześlij komentarz