DUSZONE WARZYWA W SOSIE POMIDOROWYM
Pomidory zawekowane w słoiku i pomidory w puszce to bez wątpienia wieczni bywalcy mojej "szafko- spiżarni". Szczególnie jesienią, zimą i wczesną wiosną, kiedy dostępność świeżych
warzyw jest ograniczona. Są nieocenionym
dodatkiem dań wegetariańskich, mięsnych, makaronu czy pizzy. Co ciekawe – podobno właśnie przetworzone pomidory są bogatsze m.in. w dobroczynny likopen,
któremu przypisuje się wartości antynowotworowe. Pomidorowy sos wraz z kolorowymi warzywami i kaszą stworzą
pyszne, sycące, rozgrzewające i zdrowe
danie w sam raz na szybki i pożywny obiad. /porcja dla 2 osób/
SKŁADNIKI:
1 duża papryka żółta lub czerwona
1 mała cukinia
5-6 średniej wielkości pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
olej rzepakowy
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
papryka ostra
suszone oregano
WYKONANIE:
1.Sos pomidorowy:
Zawartość puszki wlewamy do wysokiego naczynia i
miksujemy przy użyciu blendera wraz z czosnkiem, 2 łyżkami oleju, ½ łyżeczki
soli, szczyptą pieprzu, szczyptą ostrej papryki i łyżeczką oregano.
2.Warzywa na patelni:
Cebulę należy pokroić w cienkie i długie paski i zeszklić na oleju ( 4-5
łyżek) wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Kiedy cebula będzie już zeszklona
dodajemy paprykę pokrojoną w paski i smażymy wszystko razem około 5 - 6 minut, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki ( nie musza być obrane) oraz cukinię - pokrojoną w plastry i obraną ze skórki. Smażymy wszystko razem około około 10 minut. Kiedy papryka i cukinia oraz pieczarki będą miękkie, ale nadal chrupiące
dodajemy 1/3 wcześniej przygotowanego sosu pomidorowego. ( Pozostały sos może
stać w lodówce ok 2 dni i być
wykorzystany jako sos do pizzy). Mieszamy na ogniu wszystko tak długo aż
sos w większości wyparuje i zgęstniej
oblepiając ładnie warzywa. Podajemy danie z kaszą gryczaną, posypane świeżą
pietruszką lub kolendrą.
P.S. Jeśli chodzi o sól i pieprz, to dodanie ich do sosu wystarcza i dania warzywnego nie trzeba dodatkowo doprawiać, chyba że lubicie bardziej słone czy ostre. Samą kaszę gryczaną trochę solę podczas gotowania.
Komentarze
Prześlij komentarz