SYCĄCA, ŁATWA I PEŁNA WARZYW ZUPA GROCHOWA




Groch w  połączeniu z bukietem włoszczyzny i suszonymi przyprawami stworzą prawdziwie syty, zdrowy i smaczny obiad. O zaletach spożywania roślin strączkowych można by pisać wiele i bardzo długo. Ich bogactwo witamin z grupy B, mikroelementów tj. żelazo, fosfor, wysoka zawartość białka to tylko niektóre z właściwości tych roślin. Przepis jest nieskomplikowany, a potrzebne  produkty to zakup na każdą kieszeń. / porcja dla 5-6 osób/




SKŁADNIKI:

500 gram grochu ( połówki)
włoszczyzna ( 2 marchwie, korzeń pietruszki, kawałek selera, mały kawałek pora)
3  - 4 średnie ziemniaki
1/2 cebuli
mały kawałek wędzonej kiełbasy /ok 30 cm/
3 ziarna  ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
szczypta kminku
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka soli
szczypta ostrej papryki
dwie szczypty czarnego pieprzu
olej rzepakowy



WYKONANIE:


Opłukany groch  zalewamy dużą ilością  wody ( poziom grochu powinien sięgać minimum 1/3 wysokości wody w garnku). Dodajemy kminek i odstawiamy na minimum 12 h wszystko                   ( najlepiej na noc). Całość  - groch z wodą, w której się moczył plus dodatkową wodę -  ok 3-4 szklanek, ziele angielskie i liście laurowe stawiamy na palniku i od momentu zagotowania zawartości - gotujemy wszytko minimum 1 h. W tym czasie kroimy na małe słupki włoszczyznę, szatkujemy w cienkie paski cebulę. Na trzech łyżkach oleju smażymy cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy do cebuli pokrojone w cienkie słupki warzywa oraz  1-2 łyżki oleju. Smażymy warzywa mieszając aż niektóre będą "zabrązowiałe". Po upływie 1 h gotowania grochu  -  dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotujemy wszystko razem  jeszcze około 15 minut. Pod koniec, kiedy zupa jeszcze się  gotuje dorzucamy do garnka włoszczyznę z cebulą  . Na suchej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekany czosnek. Dodajemy kiełbasę z czosnkiem  na koniec do garnka nie zapominając o majeranku. Smacznego.



Komentarze